IJselstraat 36
1078CJ Amsterdam
Capoeira is een Braziliaanse vechtsport, ontstaan ten tijde van de slavernij, lange tijd verboden geweest en inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Het is een strijd waarbij twee spelers elkaar uitdagen in een kring. De muziekinstrumenten bepalen het ritme van de bewegingen. De toeschouwers klappen en zingen om de energie te verhogen.

Door capoeira te doen ontwikkel je lenigheid en weerstand, je bouwt kracht op en verbetert je conditie. Het maakt niet uit of je al getraind bent of niet, door te oefenen en mee te doen groei je steeds verder. Tijdens de trainingen wordt gewerkt aan aanval en verdediging, sequenties en improvisatie, acrobatiek en muziek.

“There are so many stories about the beginning of capoeira that no one knows what is true and what is not. The story of the ‘zebra game’ is one of them. It is said that long ago – centuries even – in Angola, they would have a yearly celebration to honor the girls who were entering adolescence. First they were operated on by the priests, thus becoming equal to the married women. Then, while the people sang, the men fought like zebras, giving kicks and headbutts. The winners were rewarded with being able to choose the most beautiful women.”

Bij Caravelas Negras wordt capoeira contemporânea beoefend en ontwikkeld, een hedendaagse stijl waarbij de nadruk ligt op het vinden van nieuwe uitdagingen in de vechtsport door het diversifiëren en uitbreiden van het repertoire aan bewegingen. Contramestre Miojo let daarbij in het bijzonder op de techniek. De techniek is niet alleen belangrijk voor de efficiëntie van de bewegingen, maar ook voor het behoud van een gezond lichaam.

Tijdens de lessens wordt van leerlingen altijd een grote inzet verwacht. De lessen zijn van het begin tot het einde goed verzorgd, beginnend met een warming-up en eindigend met een roda (de kring waarin spelers elkaar uitdagen). Er wordt onderscheid gemaakt tussen volwassenen en kinderen, maar verder trainen alle niveaus met elkaar.

“ Ik ga altijd met een heerlijk gevoel naar huis. Na de les heb ik echt weer zin in de volgende les!
— Pequena, leerling van Miojo”

Capoeira train en speel je eigenlijk altijd in groepsverband, hierdoor leren leerlingen veel van elkaar. Tijdens de lessen wordt er gewerkt aan de techniek, de houding, de muziek, de energie en de interactie. De bewegingen worden apart geleerd, in sequenties en er is tijd voor improvisatie. Iedereen kan capoeira leren, ongeacht achtergrond, lichaamsbouw of leeftijd.

Caravelas Negras organiseert indrukwekkende capoeira shows en workshops voor u en uw vrienden, familie of personeel. De groep Caravelas Negras staat bekend om haar professionaliteit. Alle workshops en shows worden onder leiding van een ervaren capoeira- en/of muziekdocent gegeven.

Een workshop duurt gemiddeld 1 tot 1.½ uur. Tijdens de workshop komen de belangrijkste aspecten van capoeira aan bod: de basisbeweging (ginga), een aantal trappen en verdedigingsbewegingen, de muziek en de acrobatiek. Een capoeira workshop is een hele leuke work-out, waarbij deelnemers hun gekke, avontuurlijke en sportieve kant ontdekken.

Bij optredens van Caravelas Negras wordt ook een totaalbeeld van capoeira gegeven. Dat houdt in dat er zowel acrobatiek als muziek is, maar ook dat duidelijk wordt dat capoeira een vechtsport is, waarbij constant geïmproviseerd wordt. Dat laatste maakt de optredens het heel spannend!